Forstå norske idiomer og uttrykk:

Den tid, den sorg

Se transkripsjonen av det jeg sier på videoen

Hei, hehe. Nå hadde jeg nesten glemt at meg og deg hadde en avtale i dag, og det var jo fordi at vi skulle snakke om enda et norsk idiom, eller uttrykk og uttrykket denne gangen er den tid, den sorg.  

Jeg husker godt hvordan det var å være ung voksen. Jeg vet; jeg er fortsatt ung, men enda yngre enn jeg er i dag. Den gangen som jeg, jah, festet hele natten. Drakk og drakk og drakk og tenkte på ingenting. Den gangen jeg fortsatt hadde energi til å døgne, altså ikke sove gjennom hele natten. Hmm, sånn er det iallefall ikke nå lenger.

Jeg var veldig opptatt da av at ting skulle være gøy. Jeg tenkte ikke så mye på konsekvenser, ting som, altså negative sider av de positive tingene som jeg hadde lyst til å gjøre. Du kunne høre meg si den tid, den sorg veldig ofte. Jeg tok ikke sorgene på forskudd, da, for å si det sånn. Og det kan jo kanskje høres ut som at det er en positiv ting, men, det er ikke nødvendigvis det altså, nei. Veldig ofte så kom det kanskje litt større konsekvenser enn det jeg hadde regnet med. For eksempel når jeg hadde hatt det SÅ gøy at jeg hadde blitt SÅ full… våknet på en fremmed sofa og så uten vesken min, uten lommebok, uten.. og dermed, derfor også uten penger, uten nøkler og uten mobil, det var ikke så veldig gøy. En veldig stor konsekvens.

Jeg prøver jo fortsatt å ha det gøy, men nå har jeg det ikke mer gøy enn at det fortsatt er gøy i morgen, hvis du forstår hva jeg mener. Jeg liker ikke når det koster mer enn det smaker. Aaa, nytt uttrykk! Når det koster mer enn det smaker.

Husk at idiomer er uttalelser, eh, som har en annen betydning enn hva de nødvendigvis ordrett betyr, og det er ofte veldig, eh, ikke veldig, men det er ofte spesielt for sitt språk. For eksempel den tid den sorg er et uttrykk som ikke nødvendigvis gir noen mening på , på engelsk… that time, that sorrow, man kanskje forstå det hvis man prøver, men dette er da altså et norsk uttrykk. Når vi sier, den tid den sorg så mener vi at vi ikke har tenkt å bry oss om de konsekvensene som følger med det som vi har tenkt til å gjøre. Vi kommer til å gjøre det uansett, vi vil være tankeløse, uten bekymringer, men vi vet at det kommer til å bli, eller vet, vi tror iallefall at det kommer til å bli noen problemer i fremtiden på grunn av det vi har tenkt til å gjøre.

Et lite eksempel… Stine sier: eh, Du Lene, skal vi ta oss en ny runde med shots og drinker? Yaaaaaay, mer alkohol, jeg kommer til å bli skikkelig fyllesyk i morgen, men det har ikke jeg tenkt å bry meg noe om! Jah, jeg og, jaja, den tid, den sorg. Har du for vane å ville feste hele natten, uten å tenke på konsekvensene? Del gjerne en historie i kommentarfeltet. Forresten, dette var ehm, et innlegg på norskøving.no, innlegget heter den tid, den sorg. Det er kanskje der du er akkurat nå og ser, men hvis ikke, sjekk ut, sjekk ut siden, så kan du følge med på teksten òg. Sånn ca. Hade…                            Pinlig!

Jeg husker godt hvordan det var å være ung voksen. Ung er jeg fortsatt, men enda yngre… da jeg fortsatt festet og gjerne hele natten. Den gangen var jeg opptatt av at det skulle være mye gøy – uten å bry meg om konsekvensene. Du kunne høre meg si den tid, den sorg ofte. Jeg tok ikke sorgene på forskudd. Det kan godt høres ut som dette var en positiv ting, men det er ikke alltid det, for det kom ofte større konsekvenser enn jeg hadde regnet med. F.eks når jeg hadde hatt det SÅ gøy, og blitt SÅ full at jeg våknet med hodepine på en fremmed sofa, uten vesken min hvor jeg hadde lommebok, mobil og nøkler!

Nå prøver jeg å ha det gøy, men jeg har det ikke mer gøy enn at det fortsatt er gøy i morgen. Jeg liker ikke at det koster mer enn det smaker!

Lene

HUSK at idiomer er uttalelser som har en annen betydning enn hva det betyr ordrett og som ikke alltid kan gjenkjennes i andre språk. Når vi sier den tid, den sorg så mener vi at vi ikke har tenkt å bry oss om de konsekvensene som følger med det vi har tenkt å gjøre nå. Vi vil være tankeløse og uten bekymringer, men vi vet at det kan bli problemer i fremtiden.

Lene

Stine: Skal vi ta oss en ny runde med shots og drinker? 

Lene: Yaaaaay. Mer alkohol! Jeg kommer til å bli skikkelig fyllesyk i morgen… men det har jeg ikke tenkt å bry meg om nå!

Stine: Jaaa. Jeg og! Den tid, den sorg!

Har du for vane å ville feste hele natten uten å tenke på konsekvensene? Del gjerne en liten historie med oss! 🙂

Kommentarer

kommentarer