Se transkripsjonen av det jeg sier på videoen

Hei, hehe. Nå hadde jeg nesten glemt at meg og deg hadde en avtale i dag, og det var jo fordi at vi skulle snakke om enda et norsk idiom, eller uttrykk og uttrykket denne gangen er den tid, den sorg.  

Jeg husker godt hvordan det var å være ung voksen. Jeg vet; jeg er fortsatt ung, men enda yngre enn jeg er i dag. Den gangen som jeg, jah, festet hele natten. Drakk og drakk og drakk og tenkte på ingenting. Den gangen jeg fortsatt hadde energi til å døgne, altså ikke sove gjennom hele natten. Hmm, sånn er det iallefall ikke nå lenger.

Jeg var veldig opptatt da av at ting skulle være gøy. Jeg tenkte ikke så mye på konsekvenser, ting som, altså negative sider av de positive tingene som jeg hadde lyst til å gjøre. Du kunne høre meg si den tid, den sorg veldig ofte. Jeg tok ikke sorgene på forskudd, da, for å si det sånn. Og det kan jo kanskje høres ut som at det er en positiv ting, men, det er ikke nødvendigvis det altså, nei. Veldig ofte så kom det kanskje litt større konsekvenser enn det jeg hadde regnet med. For eksempel når jeg hadde hatt det SÅ gøy at jeg hadde blitt SÅ full… våknet på en fremmed sofa og så uten vesken min, uten lommebok, uten.. og dermed, derfor også uten penger, uten nøkler og uten mobil, det var ikke så veldig gøy. En veldig stor konsekvens.

Jeg prøver jo fortsatt å ha det gøy, men nå har jeg det ikke mer gøy enn at det fortsatt er gøy i morgen, hvis du forstår hva jeg mener. Jeg liker ikke når det koster mer enn det smaker. Aaa, nytt uttrykk! Når det koster mer enn det smaker.

Husk at idiomer er uttalelser, eh, som har en annen betydning enn hva de nødvendigvis ordrett betyr, og det er ofte veldig, eh, ikke veldig, men det er ofte spesielt for sitt språk. For eksempel den tid den sorg er et uttrykk som ikke nødvendigvis gir noen mening på , på engelsk… that time, that sorrow, man kanskje forstå det hvis man prøver, men dette er da altså et norsk uttrykk. Når vi sier, den tid den sorg så mener vi at vi ikke har tenkt å bry oss om de konsekvensene som følger med det som vi har tenkt til å gjøre. Vi kommer til å gjøre det uansett, vi vil være tankeløse, uten bekymringer, men vi vet at det kommer til å bli, eller vet, vi tror iallefall at det kommer til å bli noen problemer i fremtiden på grunn av det vi har tenkt til å gjøre.

Et lite eksempel… Stine sier: eh, Du Lene, skal vi ta oss en ny runde med shots og drinker? Yaaaaaay, mer alkohol, jeg kommer til å bli skikkelig fyllesyk i morgen, men det har ikke jeg tenkt å bry meg noe om! Jah, jeg og, jaja, den tid, den sorg. Har du for vane å ville feste hele natten, uten å tenke på konsekvensene? Del gjerne en historie i kommentarfeltet. Forresten, dette var ehm, et innlegg på norskøving.no, innlegget heter den tid, den sorg. Det er kanskje der du er akkurat nå og ser, men hvis ikke, sjekk ut, sjekk ut siden, så kan du følge med på teksten òg. Sånn ca. Hade…                            Pinlig!

Forstå norske idiomer og uttrykk:

Hull i hodet

Mangler du av og til noen kraftuttrykk når du skal si hva du mener? Selv så liker jeg ikke å banne, men noen ganger bruker jeg kraftige uttrykk som helt hull i hodet eller helt på trynet for å få frem at jeg er særdeles lite imponert!

Lene

HUSK at idiomer er uttalelser som har en annen betydning enn hva det betyr ordrett og som ikke alltid kan gjenkjennes i andre språk.  Vi snakker ikke litterært og det er ikke noe fysisk hull i noen sitt hode, som du kanskje forstår, men hvor uttrykket kommer fra, det vet jeg ikke. Kanskje tenker man at det er er et stort tomrom, altså et hull,  der som hjernen skulle ha vært? Kanskje tenkes det at noen har blitt truffet av en kule i hodet og overlevd, men at hjernen har sluttet å virke som den skal?

Å si at noe er helt hull i hodet, er en måte å ytre sin mening på, og da mener man at noe er helt idiotisk.

Lene

Du har kanskje lekt med lego i din barndom, og da husker du at en lego-mann har hull i hodet, bokstavelig talt! Aaah nytt uttrykk! Men det er ikke helt hull i hodet, men faktisk gjennomtenkt og smart,  for det skal forhindre kvelning dersom småbarn skulle sette hodet i halsen!

Her er noen eksempler over hva JEG mener er hull i hodet. Det er ikke sikkert at du vil være enig med meg i at det er idiotisk, for det er helt vanlig å ha ulike meninger!

  • Å spise seg stappmett, etter å ha glemt at magen blir mett før øynene.
    (Dette gjør jeg stadig vekk selv om jeg mener at det er ren idioti)
  • Å kjøre for fort, og sette sitt eget og andres liv i fare.
  • Å spise suppe med gaffel.
  • All form for diskriminering.

Jeg merket fort at dette var veldig tilfredsstillende og frigjørende! Derfor har jeg nå laget et nytt innlegg hvor jeg skriver opp ting, ettersom jeg kommer på dem, som jeg synes er hull i hodet!

Utrykk som betyr det samme: Høl i hue, helt på trynet

Alida: Har du hørt det siste i media om nye veien mellom Bergen og Voss?

Lene: Nei, det har jeg ikke fått med meg. Hva da?

Alida: De har bommet med nesten 3 milliarder da de skulle beregne bompengeinntektene for nye E16. Nå må vi sikkert vente enda lenger på at den livsfarlige veien skal bli gjort noe med!

Lene: Jeg skjønner ikke at det er mulig. Hvordan kan man regne feil med 3 milliarder? Rart at det ikke har blitt oppdaget før…Kanskje var det en planlagt «feil»?

Alida: Ikke godt å vite. Hull i hodet er det uansett!

Hva synes du er idiotisk og menigsløst i denne verdenen? Del med oss i kommentarfeltet under her.

Kommentarer

kommentarer