Se transkripsjonen av det jeg sier på videoen

Velkommen tilbake til Norskøving.no. Mitt navn er Lene Larsen, og jeg synes at det er veldig kjekt at du har latt meg få lov til å være med deg på denne reisen til å bli en flytende norskbruker.

Nå er det altså påske. Det er vår i været, solen skinner, det er begynt å bli varmt og godt ute, vel, i solen i alle fall. Jeg bor på Voss, og i morges, tidlig, klokken syv, sånn når babyen min bestemmer seg for å våkne, så snødde det faktisk. Og det gjorde det hele morningen fram til, ja, kanskje rundt lunsjtid? Da smeltet det, og nå er det helt bart ute, ingen snø på bakken.

I påsken så er det jo vanlig at vi samles, familie og venner. Noen samles hjemme hos seg selv eller hos, hjemme hos andre. Noen reiser på hyttetur sammen, enten på hytte som de eier selv, mange nordmenn har jo sine egne hytter på fjellet eller langs sjøen, eh, og i denne tiden, denne høytiden, så feirer vi gjerne med mye god mat og mye god drikke. Og da, i alle fall for sånne som meg, så er det vanskelig å huske på at magen blir mett før øynene. Jeg har jo så lyst å smake på all den deilige maten. Så, litt for ofte så forsyner jeg meg så mye at det blir haug på tallerkenen.

Og så spiser jeg meg så mett at jeg nesten ikke klarer å gå etterpå. Og det, spør du meg, er jo helt hull i hodet. Aah, nytt uttrykk. Helt hull i hodet.

Typisk, motorsag. Jaja, jeg håper at det går bra.

Husk at idiomer er uttrykk , eh, som ofte er særegen for sitt eget språk, altså de er ikke like på de forskjellige språkene, noen ganger er de det, men det som er spesielt for idiomer er at hvis du tar ord for ord, eh, så skjønner du kanskje ikke hva sammenheng det har med det vi snakket om å gjøre, det betyr ikke det som det betyr ordrett, det betyr noe annet. Så når vi snakker om uttrykket; at magen blir mett før øynene, så finner vi faktisk et lignende uttrykk på engelsk, og det er ehm, eyes bigger than your stomach, og betydningen på disse to uttrykkene, eh,  på engelsk og norsk, er det samme. Det betyr at maten er så god, eller ser så god ut, at vi gjerne spiser mer enn magen har plass til, eller forsyner oss mer da, tar mer på tallerkenen enn vi klarer å spise. Jonas og meg har en litt kjedelig uvane, og det er det at vi forsyner oss ofte mer en vi klarer å spise, eller vi spiser mer enn vi trenger å spise.

Hva med deg, er du også glad i mat, spiser du mer enn du trenger? Kommenter i kommentarfeltet under her. Og forresten, Hva spiser dere i påsken? Jeg vil gjerne høre, så skriv litt om det óg.

Og sist men ikke minst, sånn som de sier på engelsk her på Youtube; «Remember to subscribe to my channel!»

Herregud.

Helt hull i hodet.

Forstå norske idiomer og uttrykk:

Magen blir mett før øynene

Nå er det påskeferie og mange av oss samles enten i hjemmet eller på hytten sammen med familie og venner. Det er vanligvis mye god mat og god drikke på bordet og da er det ofte vanskelig å huske på at magen blir mett før øynene. Jeg vil gjerne smake på alt som er servert, og forsyner meg for mye. Noen ganger får jeg haug på tallerkenen og jeg klarer ikke å spise opp eller spiser mer enn jeg egentlig orker. Og det er jo helt hull i hodet! Aah, nytt uttrykk!

Lene

HUSK at idiomer er uttalelser som har en annen betydning enn hva det betyr ordrett og som ikke alltid kan gjenkjennes i andre språk. I dette tilfellet kjenner vi igjen uttrykket på engelsk, eyes bigger than your stomach, som er nesten likt og betyr det samme. Disse uttrykkene, både det norske og det engelske, betyr at maten ser så god ut at man har lyst å spise mer enn magen har plass til.

Lene

Jonas: Oi! Dette ser skikkelig godt ut, Lene!

Lene: Ja, ikke sant! Jeg er nokså imponert selv. Håper det smaker like godt!

Jonas: Det er jeg sikker på at det gjør. Bare lukten gjør at jeg får vann i munnen!

Lene: Husk nå at magen blir mett før øynene, så skal jeg prøve å huske det også!

Vi har en uvane med å spise for mye, til vi blir stappmett! Det er generelt ikke en god følelse. Har du også for vane å spise litt mer enn magen trenger fordi det smaker så godt? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet nederst!

Kommentarer

kommentarer