Lær norsk med tema:

Søvn

Se transkripsjonen av det jeg sier på videoen

Hei og velkommen til norskøving.no!

Nå skal vi ta og gå gjennom tema søvn og utforske en del ulike ord som har en slags tilknytning med, med det å sove. Søvn er livsviktig, det vet du nok, og du kjenner sikkert mange av ordene som vi kommer til å gå igjennom her i dag, men kan du alle?

Ok, velkommen, eh nå skal vi gå igjennom et noe som vi kaller et wordweb på engelsk det blir vel kanskje et ordnett eller noe sånt på norsk og i dag så skal vi undersøke temaet søvn eller det å sove. Og som du kan se her på, det er kanskje der oppe eller der oppe på skjermen,
så har jeg delt inn, eh, i forskjellige kategorier og det er sånn at vi skal bli skikkelig kjent med dette ordet, ikke bare hva ordet søvn eller å sove betyr, for det vet du sikkert allerede, men vi skal bygge på det ordet. Vi skal, ehm, finne frem noen synonymer, antonymer, vet du hva det er? Og når vi sover så gjør noen av oss forskjellige ting. Vi kommer tilbake til det. Vi skal gå igjennom noen uttrykk og setninger. Vi skal, ehm, utforske relaterte ord og situasjoner. Vi skal se på sammensatte ord og vi skal selvsagt også, eh, finne frem definisjonen av det å sove og søvn.

Vi kan kanskje begynne med den, eh, hva er definisjonen av det på norsk? Søvn er tilstanden, *kremt* søvn er tilstanden som mennesker og dyr periodisk inntar for å hvile, en tilstand med sterkt nedsatt bevissthet. Mmm. Dette det har jeg funnet frem på wikipedia, så det sier wikipedia, det var definisjonen. Og når vi har gått igjennom det så kanskje er det passende å se på noen synonymer av dette her, og du kan kanskje noen allerede?

Å legge seg, å legge seg, å legge seg blir vel egentlig det samme som å legge ned, sant, når vi, ehm, er våken og opplagt så sitter vi gjerne eller står, men hvis du skal no, ha noe som står skal du legge det ned, jeg skal legge meg ned på vertikalt plan. Blir det vertikalt, vertikalt, nei vertikalt. Horisontalt plan, beklager. Jeg, jeg er så trøtt jeg tror jeg går og legger meg. I kveld skal jeg legge meg tidlig fordi i morgen skal jeg opp veldig tidlig.

En hvil eller å hvile. Du kan hvile mens du gjør mange ting, du trenger ikke å sove for å hvile men når du sover så hviler du i alle fall, det er sikkert og visst.

En dupp eller å duppe. Ehhm hvis du ser for deg kanskje en politimann i fengselet, på nattevakt, sitter på en stol godt bakoverlent, sitter og følger med og så våkner han igjen og så, då dupper han, han dupper ned i søvn, det blir kanskje nesten sammenligne det med å dyppe eller å dukke (dykke), sant du, bare en kort liten dupp inn i søvnen. Er sånn som jeg forstår å duppe.

En blund eller å blunde. Du kan ta en liten blund, det er ofte det, det er gjerne brukt i forhold til en kort periode med med søvn, det er en liten blund, en liten stund med søvn.

Å være i dvale, bjørnen går i dvale, det betyr at han, eh, ehm, om vinteren, kjedelig og kaldt og jah, det er best å bare sove, så da har han gått inn i hiet sitt og der går han i dvale, da skal han sove i en lang stund og så våkne opp igjen når det begynner å våres i luften, når det blir vår og varmere og sol. Mange dyr går i dvale, vi mennesker går ikke nødvendigvis i dvale. Jah, vi kan bytte plass på disse to, oisann, den skal være der.

Å slumre, det har du sikkert gjort før. Eh, hvis telefonen din eller vekkerklokken din ringer på morgenen og sier; nå må du stå opp, kom igjen, kom igjen, ring, ring, ring, kom igjen du må stå opp! Stå opp, kom igjen, våkne, våkne! Så tenker du nei, nei, bare litt til, bare litt til. Så har du en knapp på telefonen som vi ofte kaller slumreknappen og da utsetter den alarmen i kanskje 10 minutter og så sovner du bare med en gang, du trykker på slumreknappen, og så *snork* og så våkner du igjen opp av alarmen, kom igjen, stå opp, kom igjen, ring, ring, ring, ring, stå opp, stå opp, stå opp, ring, ring, ring! Og så trykker du på slumreknappen igjen. Det er å slumre når du egentlig skulle ha stått opp men du bare sover litt til, i korte perioder før en vekkerklokke vekker deg opp igjen eller noen personer.

Å dø. Å dø er jo ikke synonymt akkurat med å sove men, ehm, vi sier ofte at, man kan si at noen sovner inn, eller tar sin siste søvn eller at no skal de sove for alltid. Og det er vel finere måter å si på at noen ikke skal leve lenger, å dø eller å sovne inn, en, den siste søvnen.

Synonymer, da lukker vi den og så går vi videre til antonymer. Antonymer det er jo da motsetninger, noe som bor, noe som betyr stikk det motsatte av, av noe. Så for eksempel hvis jeg ikke sover så er jeg våken. Kanskje ligger jeg i sengen våken og håper at jeg skal sovne? Eller så er jeg bare våken sånn som nå, jeg er våken og selv om det ser ut som jeg er opplagt så er jeg egentlig ganske trøtt, du vet, med en baby på, på laget så krever det veldig mye. Jeg er ganske trøtt, men jeg, jeg ser opplagt ut og jeg er bevisst.

Å være bevisst, med bevissthet. Når jeg sover så er jeg ikke så bevisst mine omgivelser. Jeg er opptatt med å drømme og, og av å hvile og av å ha lukkede øyne og jeg er ikke bevisst på de tingene som skjer i rommet rundt meg. Så antonymer; å være våken, bevisst og opplagt, det finnes sikkert flere.

Skal vi se. Når vi sover så, eh, gjør vi forskjellige ting. Vi drømmer. Alle drømmer men forskjellen på kanskje den som påstår at han ikke drømmer og noen som vet at de drømmer det er om man husker det eller ikke, for alle drømmer, både mennesker og dyr og det, du vet når du ligger og sover og du er en helt annen plass, jah, jeg trenger kanskje ikke å forklare hva å drømme er for det vet du ganske sikkert. Vi kan også drømme når mi, når vi er våken men da kaller vi det å dagdrømme. Å dagdrømme.

Noen av oss går også i søvne og det er kanskje oftest blant barn. Jeg husker at jeg gikk i søvne når jeg var liten, eller det vil si jeg husker ikke at jeg gikk i søvne, men jeg husker at jeg ble fortalt at jeg gikk i søvne, for når jeg sov så husket jeg jo ikke ha jeg hadde gått rundt omkring! Men ofte kunne jeg våkne og finne bevis, små spor rundt sengen min til at jeg hadde vært rundt i huset og kanskje plukket med meg noe og tatt det med meg inn igjen på soverommet. Å gå i søvne.

Noen snorker, de fleste snorker, men noen snorker veldig mye *snooooork*. Mange lager mye lyder når de sover. Jeg tror ikke jeg snorker så veldig mye nå, men Jonas fortalte meg at når jeg var gravid, høygravid med stor mage, så snorket jeg mye, sånn at han våknet opp av det, ikke så kjekt for han, litt morsomt for meg.

Ord som er satt sammen av, eh, søvn eller å sove. Skal vi se hva vi har her? Her har jeg ikke skrevet noe enda men det har jeg på en liste her et sted. Åh, kaffe. *slurp ahhh* eh ja. Skal vi lage de da. Da har vi sovealkove. Ja, jeg vil ha små bokstaver. Vet du hva en sovealkove er? Vi har en sovealkove, det er hvis du ikke har et eget soverom i leiligheten din men kanskje du har delt av en del av stuen og laget, ehm, et lite sovested der, kanskje med en gardin, vi bruker en gardin, jeg kan vise deg et bilde. Eh, eller en hylle eller rett og slett bygget en lettvegg som ikke dekker hele rommet. Det er en sovealkove.

Og så har vi da, ehm, sovemedisin. Eller sovemiddel, det er, jah, medisin som skal hjelpe deg å sove. Så har vi, eh, soverom der de fleste av oss sover. En sovepose. Kan du gjette hva dette er det er noe du tar med deg for eksempel hvis du skal på telttur da bruker de fleste av oss en sovepose for å holde seg god og varm om natten. Kryper du inn i en sovepose og lukker godt igjen og så ligge der å sove mens du hører på lydene ute i naturen og det er så deilig. Veldig lenge siden jeg har sovet i en sovepose, men kanskje vi skal få det til denne sommeren.

En sovesofa. En sovesofa. Oisann det var feil, vekk! En sovepute, det er den du ligger hodet ditt på om natten, myk og god. Det var de som begynte med sove. Og så har vi noen som slutter på sove. Og forsove seg. Forsove. Dette nevner jeg seinere i setningene så da kommer vi tilbake igjen til det. Å halvsove, oisann, der trodde jeg jeg skrev. Halvsove, du sover ikke helt men halvt, litt, ligger og ja, holder på med å sovne eller kanskje du egentlig skulle gjort noe på jobben men du sitter og halvsover i stedet for.

Utsovet. Hvis du har sovet en, sovet skikkelig godt en natt og du våkner av deg selv uten hjelp eh, av alarm så kan det være at du føler deg utsove. Det betyr at du har fått nok søvn og føler deg frisk og opplagt. Utsovet. Jeg hører stolen min knirker mye, det var litt irriterende. Ja og så for eksempel søvnmangel, søvnproblem, søvnmangel det er ganske det motsatte av å være utsovet. Hvis du er utsovet så har du fått masse og nok søvn, hvis du har søvnmangel, da har du mangel på søvn, for lite søvn og du trenger å sove mer. Nå er det snart, eh, stopp på opptaket så jeg tror jeg skal begynne på nytt. Da begynner jeg det på nytt her, sånn. 29 minutter. Søvnmangel, det har du garantert hvis du har et søvnproblem. Da skjer det ofte at du har søvnmangel. Du har vanskeligheter med å sovne, du våkner kanskje opp mange ganger i løpet av natten og står opp for tidlig. Du har kronisk for lite søvn. Du har et søvnproblem. Det er sikkert flere, men nå skal vi gå videre. Der. Jah. Relatert, jeg tror vi bare tar den vekk. Og så skriver vi opp her i stedet for. Oisann. Der og så søvnforstyrrelser. Søvnforstyrrelser. Det kan være det samme som et søvnproblem, at du, du har en forstyrrelse, eh, i ditt søvnmønster. Men det kan vel også forstås som å bli forstyrret i søvnen, men det er ikke det som menes. Det menes at det er du som har problemet og ikke at det er noen som forstyrrer deg, merkelig nok.

Og så, her har vi noen uttrykk. Setninger som er bygget opp rundt søvn eller det å sove og temaet, temaet rundt. Jeg kommer ikke hjem i kveld, jeg overnatter hos kjæresten min. Overnatte betyr å være over hos noen andre hele natten. Ahh, Nå skal det jammen bli godt med en god natts søvn. En god natts søvn. Det har vært en lang dag, du er sliten, sengen er redd opp, kanskje du har tatt deg en dusj, og så kjenner du at årh, nå skal det bli så deilig å legge seg, og du forutser, du tenker at du kommer til å få deg en god natts søvn. En god søvn gjennom hele natten. Han har et godt sovehjerte. Noen som har et godt sovehjerte, eh, sover gjerne mye og blir ikke så lett forstyrret. Kanskje sovner de på bussen, sitter å *snork* selv om det er mange lyder rundt og mange folk som prater og bussen rister. Eller bare sovner lett hvor som helst. Da har de et godt sovehjerte. Liker å sove langt ut på dagen, på morgenen for eksempel. Fra morgenen og utover dagen. Godt sovehjerte. Eller bare veldig seint oppe dagen før.

Hvis du skal bestemme deg for noe, om du ikke vet for eksempel om du skal kjøpe de skoene som du har sett på, så kan du si at du skal sove på det. Du setter fra deg skoene og går derifra så skal du hjem og så skal du sove på det og det er et uttrykk som er brukt til mange ting men ofte forbundet med det å, når man skal tenke seg godt om. Eh, eller hvis man skal komme, klekke frem en god ide, da skal man sove på noe. Man kan sove på et regnestykke og for eksempel. Mange matematikere opp igjennom tidene har sovet på på løsningene sine og filosofer har sovet på filosofiene sine. Gjennom alle tidene og det er vel der der kommer i fra at det kom til meg i søvnen, jeg fant svaret i søvnen, så hvis jeg skal sove på det så håper jeg at det riktige svaret eller den beste avgjørelsen skal komme til meg i mine drømmer eller i løpet av natten når jeg har fåt prossesert alle tankene.

Å forsove seg, som jeg nevnte. Hvis du har forsovet deg og du skulle vært et sted så er det vanlig å si unnskyld. Da sier du at ååh, unnskyld for at jeg er kommet for seint jeg har forsovet meg. Unnskyld, jeg har forsovet meg. Jeg trenger en høneblund. En høneblund, som jeg nevnte tidligere, en blund er en kort hvil, eh, en høneblund er også en, det er som en, ja, hva skal vi si, på engelsk en powernap. Eh, det er bare så vidt du får sovne eller kanskje sovet noen minutter og så komme tilbake igjen til det du holdt på med. Det er noe du gjør i løpet av dagen. Du tar deg en kort hvil for å, eh, fortsette med det du holder på med, fordi du er så trøtt.

Her har jeg ikke fullført setningen, men vi kan jo gjøre det sammen, for eksempel; Han snorker, jah, dette er ikke et fast uttrykk, men jeg kan jo si at han snorker som et udyr, et udyr, eh, det er som et monster. Han snorker som et monster. Han snorker veldig høyt og det er plagsomt. Skal vi lage noen flere setninger? Ffffe. Eh jah. Jeg er så trøtt. Jeg er så trøtt fordi jeg har ligget våken hele natten. Jeg fikk ikke sove, sove og jeg er redd for at jeg har et søvnproblem da dette ikke er første gangen det har skjedd. Prøblem? Et søvnprøblem. Et søvnproblem. Jeg er så trøtt fordi jeg har ligget våken hele natten. Jeg fikk ikke sove og jeg er redd for at jeg har et søvnproblem da dette ikke er første gangen det har skjedd. Første hangen? Første gangen. Ja!

Og så en siste setning. Å døgne, har du hørt om det? Å døgne det betyr å være våken hele natten. En setning; Eh, når jeg var ung så, eh, kan det være at vi snakket om å døgne for den gjorde vi den gangen. Vi var på fest og så ble det så sent at det ble tidlig, tidlig på morningen og i stedet for å gå å legge oss, og bare sove 2-3 timer, så døgnet vi. Kanskje fordi at vi skulle rekke et fly og reise videre på en ny kjekk plass hvis vi var ute på reise. Da døgnet vi. Jeg skal opp om bare tre timer, timer for å rekke toget. Jeg tror jeg bare døgner i stedet for å risikere å forsove meg. Ja. Jeg skal opp bare tre timer, så i stedet for å legge meg så tror jeg jeg bare døgner fordi jeg vil ikke risikere å forsove meg. Det har jeg gjort før. Jeg lå på en flyplass og kom frem sent på kvelden på, eh, i Oslo.Ikke Fornebu, men Gardermoen flyplass og så lå jeg på en madrass på gulvet, med soveposen min og skulle, eh, prøve å få sove før jeg skulle ta flyet tidlig neste morgen. Så lå jeg der lenge og fikk ikke sove. Ehm. Jeg var kjempesliten men jeg fant ikke søvnen, jeg fikk ikke sove. Men så sovnet jeg seint, seint, seint på natten. Mye seinere enn jeg hadde tenkt og når vekkerklokken ringte så hørte jeg den ikke. Jeg sov rett og slett for dypt. Jeg sov for godt så jeg forsov meg og mistet flyet mitt. Det var veldig kjedelig. Da begynte jeg å grine. *buuu* Jeg var så sliten. Hadde reist langt og lenge og ville komme hjem til min mann og min hund, så ikke noe kjekt. Det var å døgne. Hvis man døgner, nei! Jeg døgnet ikke men kanskje jeg skulle ha døgnet i stedet for å sovne. Skal vi se.hvor er vi nå? Da tror jeg faktisk at jeg, eh, tar en liten pause så skal jeg skrive ned noen assosiasjoner som jeg har med dette her. Ehm. Jah.

Som du kan se her så har jeg nå altså gjort en bitte liten redesign på dette, eh, ordnettet mitt eller ordkartet. Vi har jo gått igjennom de aller fleste. Her har vi synonymene våre, og antonymer. Vi har hatt en definisjon men noe som du kanskje også ser; så har vi noe nytt her og det er grammatikk. Jeg sa til deg før jeg avsluttet forrige dagen, ehm, at jeg skulle sitte meg ned og skrive ned noen assosiasjoner. Det har jeg altså gjort men jeg tenkte vi kunne gå gjennom de andre tingene som jeg også kom på kunne være lurt å ha med først. Så da kan vi se litt på grammatikken av det å, å sove. Sove er da altså et verb og hvis vi åpner her da på grammatikk, så finner vi de respektive infinitiv, presens, preteritum, perfektum, imperativ og presens partisipp! Ehrm. *drikker kaffe* Infinitiv, det er jo sånn som jeg har skrevet ned ned øverst her, å sove. Hvis jeg tar med meg dette her til nåtiden, hva gjør jeg nå? *snork* Nå sover jeg. Det er nåtid. Sover. Preteritum jeg sov. Jeg sov så godt i natt. Det er ikke nå, det er forbi, det er før. Jeg sov så godt i natt. Har du sovet godt i natt? Ja, jeg har sovet godt i natt også. Imperativ. Hvis du vil oppfordre noen til å gjøre noe, det kommer ofte med et utropstegn på slutten og vi sier gjerne sov nå! Sant, slutt og tull, sov nå! Sov! Presens partisipp. De sovende barna har det så godt. De sovende barna.

Og så, synonymer har vi allerede vært gjennom antonymer har vi snakket om. Assosiasjoner. Her ser du mange bobler som jeg har tegnet opp her og dette er mine assosiasjoner til, til det å sove. Hvis noen sier å sove så tenker jeg på, jeg tenker på natt. For det er stort sett om natten jeg sover. Jeg tenker på ryggsmerter, og det er fordi at nå som jeg, etter jeg var gravid og hadde stor mage så fikk jeg mye vondt i ryggen når jeg lå og sov, eh, og nå har jeg fortsatt litt vondt i ryggen fordi jeg ammer også datteren min om natten. Da ligger jeg på siden og det kan gjøre ganske vondt av og til så jeg, desverre assosierer jeg også søvn med noe som er litt negativt. Med ryggsmerter. Smerter i ryggen. Asjo, eh hehe, jeg assosierer det med pysjamas som, eh, noen bruker når de sover. Jeg bruker ikke pysjamas. Jeg liker å sove helt naturell, men Eir sover med pysjamas. Datteren min. Det er sånn, ofte både bukse og genser, eh, som man tar på seg for å sove i. Noen bruker også en heldrakt og noen bruker nattkjole. Jeg tenker på hypnose, som jeg nevnte tidligere at det er ofte, eh, tett forbundet med søvn. Søvn og hypnose er ganske nærliggende tema. Selv om det ikke er det samme så ser det ut som om man sover hvis man er i hypnose. Jeg tenker på urolige ben. Mange som har urolige bein, føtter og bein når de sover. De klarer ikke å ligge i ro og de klør og de sparker og til og med når de sover så, mange som blir vekket opp av dette her. Ørepropper, vet du hva det er? Det er såne som vi putter inni ørene. En i hvert øre, og så hører vi nesten ingenting av det som er rundt. Det er propper som vi putter i ørene for å blokkere ute lyden rundt oss. Og det heter ørepropper. Mørke. Om natten er det gjerne mørkt ute, med mindre det er sommer og du bor, eh, eh, langt nord på jordkloden, da er det faktisk ganske lyst hele døgnet gjennom. Tenker på å lufte. Lufting. Vi har åpent vindu om natten, da lufter vi, det tenker jeg også på. Pusse tennene. *puss puss* Det som vi gjør før vi går og legger oss og helst før vi forlater huset om morgenen, for å få vekk dårlig ånde og for å passe på tennene er rene og ikke får noen hull. Vekkerklokke er det som, eh, hjelper de fleste av oss å komme ut av søvnen når vi skal rekke noe viktig, for eksempel jobb eller skole. Da har vi på en vekkerklokke. Kanskje en som bare står på nattbordet, sånn som i gamledager, men veldig mange bruker i dag mobiltelefonene sine til å, eh, ha en alarm når de skal stå opp. Det er som en alarm som vekker deg opp. Vekkerklokke. Jeg bruker én pute, noen bruker mange. Det er den som vi legger hodet på om natten når vi hviler bak på . Vi kan og ha en sofapute, som ligger bak meg her. Ser du den? Sofapute. Men i sengen så har vi en hodepute. Jeg føler jeg har vært gjennom disse før.. Å ja, riktig! Jeg sa sovepute, tror jeg, på sammensatte ord og det var, eh, ikke helt riktig. Jeg tenkte feil. Jeg var så opphengt i ord som begynte på sove at jeg tenkte at det het sovepute, men jeg vet jo selvfølgelig at det er hodepute det heter. Seng. De fleste sover i en seng om natten. Og for å være varm og god så tar vi på oss en dyne. Dyne. Så var det her nede så har vi, klart vi glemte en, voggesang og det er en sang som vi synger for barna når de skal sove. Vogge, det er en sånn seng for de helt minste babyene som gynger. Du kan gynge sengen. Litt som en omvendt hengekøye. Og jeg tenkte jeg skulle ta en sang for dere. At vi kan lære en voggesang, som er norsk og den heter Trollmor. Men først, før vi tar sangen, så skal vi bare ta det siste på listen her.

Vi ha noen rimord. Sove rimer på Tove. Tove er et norsk jente- eller kvinnenavn. Tove. Noen har ikke et soverom men en sovealkove. Det rimer også. Alkove. Sove. Og så her har vi to stykker. De ser ut som de skal uttales ulikt men det gjør de ikke. Dette her ser jo ut som det er love på engelsk, men det uttales, sove, love. Og dette her er verbet å love noe. Her har jeg et eksempel. Jeg lover å elske deg til døden skiller oss. Det er sånn som mange sier når de gir løftene til hverandre når de gifter seg. Jeg lover å elske deg til døden skiller oss. Love. Så har vi en låve. Det er et substantiv og det er, på en bondegård der har de ofte en låve, men vi har også en sang på norsk som vi synger i julen, da synger vi at på låven sitter nissen med sin julegrøt. En låve er vel som et fjøs, eh, det er der dyrene bor på et, på en bondegård. Tror jeg. Skal vi se. Låve. Her ser vi noen bilder av låver i Norge. Det er vel kanskje barn på engelsk, eh, skal vi se hva de skriver? En låve er enten en selvstendig bygning eller det er et rom i en større driftsbygning på en gård. Låven har sammenheng med korndyrkingen. Nå lærer jeg noe nytt her. Slik det beskrives i litteraturen vår, var låven i første rekke rommet hvor man tresket korn. Huset der man oppbevarte kornnekene etter innhøstingen. Okei, så da beklager jeg, det har ingenting med dyrene på bondegården å gjøre, men det har med innsankingen av korn på en gård. Men, då vet du nå at på låven det er de vi oppbevarer korn og det er der nissen sitter med sin julegrøt. På låven sitter nissen med sin julegrøt, så god og søt, så god og søt! Men den tror jeg vi får ta en annen gang for nå skal vi jo faktisk ta, eh, en liten voggesang altså lullaby, lullaby. Først ta et ordtak. Den som sover synder ikke. Det er mange som tolker dette uttrykket på forskjellig måter og jeg skal la det være opp til deg å tolke hva dette betyr. Å synde det betyr å gjøre noe galt. I følge bibelen så finnes det mange synder. Det er en synd å stjele, det er en synd å være utro. Det er en synd å drepe noen .Den som sover synder ikke.

Så, sånn som jeg lovet i sted så skal vi ta en liten voggesang. Og den heter trollmor, så først så kan vi gå gjennom ordene før vi synger den. Når trollmor har lagt sine elleve små troll. Trollmor, du vet, et troll; det er det samme som på engelsk troll, troll. Stort og skummelt og bor kanskje i fjellene eller i skogen. Så når mammatrollet, når trollmor har lagt sine elleve små troll, å legge, å legge seg i sengen er noe vi gjør nå. Jeg legger meg. Men hun har lagt de, så det er noe hun allerede har gjort. Så hun har lagt sine elleve, stykker, små troll. Babytrollene. Og så har hun bundet dem fast. Å binde det kan man gjøre med et tau for eksempel, og så tar man og lager en knute og så henger man fast. Så hun har bundet de fast i halen, med halen til dyret, den som kommer ut av rumpen. Mange dyr har hale og trollenehar også hale. Da synger hun sakte for elleve små troll de vakreste ord hun kjenner. Så de vakreste ord hun vet om; Ai ai ai ai ai boff. Ai ai ai ai ai boff. Ai ai ai ai boff boff, Ai ai ai ai boff. Det betyr absolutt ingenting. Skal vi ta den da, sammen? Da går jeg veldig sakte først, sånn at du kan få med deg ordene. En kaffeslurk først. Når trollmor har lagt sine elleve små troll og bundet dem fast i halen, da synger hun sakte for elleve små troll, de vakreste ord hun kjenner; Ai ai ai ai ai boff. Ai ai ai ai ai boff. O-ai ai ai ai boff, boff, Ai ai ai ai boff. Og så et litt mer normalt tempo; Når trollmor har lagt sine elleve små troll og bundet dem fast i halen, da synger hun sakte for elleve små troll, de vakreste ord hun kjenner; Ai ai ai ai ai boff. Ai ai ai ai ai boff. Ai ai ai ai boff boff, Ai ai ai ai boff. En av mine favorittsanger fra når jeg var liten, og fortsatt. Den synger jeg til Eir når hun er urolig og som regel finner hun roen ganske raskt.

Hvis du likte denne videoen, så sørg for at du trykker på subscribe, her nede, hvis du er på YouTube. Lik selvfølgelig videoen min. Åh, jeg blir så glad når jeg får likes. Og så setter jeg veldig pris på om du vil bruke et øyeblikk til å, gi meg en kommentar, fortell, hva syns du var nyttig med denne videoen? Hva kunne du tenkt deg at jeg hadde, kanskje forklart litt mer og er det noe du savner? Hva skal vi gå igjennom i neste video? Hvis du legger igjen en kommentar og forteller hva du har lyst å lære så kan det jo være at det er det jeg spiller inn neste gang her på mitt lille kontor. Stuekontor.

Neste uttrykk vi skal snakke om, er en måte å ytre en mening på. Og fortelle at du syns noe er helt idiotisk og uten mening. Hvis jeg skal komme med noen eksempler, så er det ikke sikkert at du vil være enig med meg i at det er idiotisk, for det er helt vanlig å ha ulike meninger! Her er en liten liste over ting som jeg syns er helt hull i hodet.

  • Å spise seg stappmett, etter å ha glemt at magen blir mett før øynene. ( Dette gjør jeg stadig vekk selv om jeg mener at det er ren idioti)
  • Å kjøre for fort, og sette sitt eget og andres liv i fare.
  • Å spise suppe med gaffel.
  • All form for diskriminering.

Forresten, så vil jeg lage et eget innlegg med en liste over ting som jeg synes er helt latterlig, hull i hodet og idiotisk, for dette var faktisk ganske frigjørende!

Hull i hode, eller høl i hue betyr ikke at det er et fysisk hull , som du kanskje forstår, men opprinnelsen av uttrykket er jeg ikke sikker på hva er

Kanskje at det er et stort tomrom der som hjernen skulle ha vært, kanskje hvis det er blitt skutt hull i hode med våpen, og vettet har rent ut og derfor er det ingen hjemme, aaah nytt uttrykk!

Andre uttrykk og talemåter som kan ha samme mening i riktig situasjon: Idioti, galskap, uten mening, urimelig, helt på trynet.

Lene

HUSK at idiomer er uttalelser som har en annen betydning enn hva det betyr ordrett og som ikke alltid kan gjenkjennes i andre språk. Når vi sier den tid, den sorg så mener vi at vi ikke har tenkt å bry oss om de konsekvensene som følger med det vi har tenkt å gjøre nå. Vi vil være tankeløse og uten bekymringer, men vi vet at det kan bli problemer i fremtiden.

Lene

Stine: Skal vi ta oss en ny runde med shots og drinker? 

Lene: Yaaaaay. Mer alkohol! Jeg kommer til å bli skikkelig fyllesyk i morgen… men det har jeg ikke tenkt å bry meg om nå!

Stine: Jaaa. Jeg og! Den tid, den sorg!

Har du for vane å ville feste hele natten uten å tenke på konsekvensene? Del gjerne en liten historie med oss! 🙂

Kommentarer

kommentarer